onsdag 28 mars 2012

RIDTERAPI I FALUN


Hittade denna artikel på Hippson. Tycker det är kul att just Dalarna är först i landet på att satsa på detta. Dels för att jag tycker det är intressant då en del av min utbildning handlar om just neurologiskt handikapp, och dels för att jag bor bara några minuter ifrån den här ridklubben. Kanske ska åka dit och suga ut lite information till nästa grupparbete.. ;)


Barbro Ödlund får hjälp av Maria Häggblad från Faluridklubb att komma upp på hästen Fazenda. Bilden är från förra året.
Barbro Ödlund får hjälp av Maria Häggblad från Faluridklubb att komma upp på hästen Fazenda. Bilden är från förra året.

Dalarna kan bli först med satsning på ridterapi

Neurologiskt handikappades riksförbund (NHR) i Dalarna är övertygade om att ridterapi är en effektiv rehabiliteringsform.
Nu kan Dalarna bli första länet i landet att ordinera rehabilitering på hästryggen.

Relaterat

I april får NHR Dalarna besked om ansökan till Allmänna arvsfonden godkänns. NHR vill ha medel för forskning och informationsspridning om ridterapi för funktionsnedsatta. Kommuner och landsting i Dalarna har bifogat rekommendationer i ansökan.
– Det är i nuläget få förunnat att prova den här formen av rehabilitering. Men de som testat ridterapi vittnar om både smärtlindring, ökad rörelseförmåga och höjd livskvalitet. Stöd från Allmänna arvsfonden för det här projektet skulle innebära att vi kan genomföra de studier som krävs för att göra ridterapi en vedertagen rehabiliteringsform i samhället, säger Gunnel Eld, NHR.
Redan nu rekommenderar Falu Lasarett dem som inte klarar deras rehabilitering att kontakta arbets- och ridterapeuten Marie Gudmundsson. Målsättningen är att det i framtiden till exempel ska anställas sjukterapeuter på ridskolor. Då får fler möjlighet att testa den nya rehabiliteringsmetoden.
– Det ställs höga krav på att införa nya metoder inom vården, det är inget man gör över en kafferast. Ett positivt besked i april är bara början av resan. Innan dess måste forskarna kunna dokumentera de fördelar som vi hittills har upplevt. Vi uppskattar att den processen skulle ta ytterligare tre år., säger Gunnel Eld.
Ridterapi är framtaget för att passa de behov som personer med psykiska, fysiska och sociala funktionsnedsättningar har. NHR:s medlemmar har diagnoser som MS, narkolepsi, Parkinson, stroke, skolios med mera.
– Det händer ofta att jag får gåshud under träningen. Till exempel när jag ser glädjen hos en person med svåra rörelsehinder som lär sig kontrollera en häst med enkla rörelser. Det ger både ökad fysisk förmåga och självförtroende. I nuläget är det friskvård vi ägnar oss åt och inte behandling. Trots det ser vi en utveckling hos deltagarna. Om vi fokuserar på behandling och rehabilitering skulle det sannolikt resultera i ännu större framsteg, säger arbets- och ridterapeuten Marie Gudmundsson.
I dag, onsdag, håller NHR Dalarna konferens om ridterapi, rehabilitering och friskvård på Lugnet i Falun.

/ Micca

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar