tisdag 8 maj 2012

INTRESSANT ARTIKEL


Forskningskollen: Hästar kan drabbas av sömnbrist

Hästar som presterar under förväntan på meetings jämfört med på hemmaplan kan helt enkelt vara trötta. De behöver ligga ner och sova i perioder, men kan om det behövs skjuta upp det under flera dagar.

Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Kersti Nebelsiek

 
En dansk studie har visat att hästar ligger ner något mer i en stor box än i en liten, och flera studier visar att hästar ligger och sover mer på halm jämfört med på spån. För hästar som släpps ut på bete kan det ta några dagar att slappna av så mycket att de får ro att lägga sig ner. Däremot går det fortare för alla att känna sig trygga om det finns någon häst i flocken som gärna lägger sig.
Hästar som ställs i spilta för första gången kan i vissa fall undvika att lägga sig ner och till slut drabbas av sådan sömnbrist att de somnar stående och ramlar.
De hästar som lider av så allvarlig sömnbrist att de somnar stående börjar ramla och vaknar till igen i cykler. Sömnbrist kan felaktigt diagnostiseras som narkolepsi, vilket är olyckligt ur behandlingssynpunkt enligt den amerikanske forskaren Joe Bertone.
 
Flera orsaker till sömnbrist 

Sömnbristen kan bero på flera saker enligt Bertone:
1. Smärta. Hästen lägger sig inte eftersom det gör ont att ligga ner eller att lägga sig/resa sig. Det kan antingen handla om problem i rörelseapparaten eller om smärtor från buk- eller brösthåla.
2. Osäker miljö. Hästen lägger sig inte eftersom den inte känner sig trygg. Det kan drabba ensamma hästar, men även hästar som känner sig hotade av en annan flockmedlem och som inte kan gå undan. Det kan även handla om hästar i trånga utrymmen eller i stökiga miljöer.
3. Dominans. En häst som är mycket dominant kan kanske inte komma till ro för att den måste hålla ordning på "sin" flock. När hästen stallas in eller tas ur flocken kan den slappna av och då kan sömnbristen visa sig.
Bertone beskriver att han i sitt arbete sällan behöver använda mediciner för att behandla en häst med sömnproblem. I stället hittar han grundorsaken och rättar till den.

Tävlingsplats - en osäker miljö
Uppstallningen på tävling kan för hästen vara en så otrygg miljö att den inte lägger sig ner och sover på flera dagar. För en idrottare på elitnivå, som våra högpresterande hästar är, är sömnen självklart viktig för prestationen. Det är värt att ha i åtanke vid planeringen inför större tävlingar, men kan vara en svår nöt att knäcka.
 

/Martina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar